PSD nu va mai depune moţiune de cenzură dacă preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi uninominal la alegerile din vară, dar "cealaltă moţiune" care va decide situaţia politică PSD nu va mai depune moţiune de cenzură dacă preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi uninominal la alegerile din vară, dar "cealaltă moţiune" care va decide situaţia politică rămâne o opţiune.
PSD şi PNL s-au jucat ieri de-a şoarecele şi pisica. La începutul zilei, PSD ameninţa Cabinetul Tăriceanu cu moţiunea de cenzură dacă guvernul "va atenta, prin ordonanţă de urgenţă sau prin alte metode, la securitatea Legii privind votul uninominal". Tăriceanu a cedat presiunilor. Apoi a venit rândul PSD să dea înapoi: şi-a retras ameninţarea de dimineaţă, dar a precizat că o altă moţiune care să clarifice situaţia politică rămâne valabilă.
Presaţi de lideri puternici din teritoriu, social-democraţii l-au şantajat pe primul-ministru cu moţiunea de cenzură. Baronii locali ai PSD, care se bazează pe structuri puternice în judeţ, au făcut de mai mult timp presiuni asupra lui Mircea Geoană pentru ca şeful PSD să se asigure că pot fi aleşi prin vot uninominal. Având în vedere că Executivul a demarat deja procedurile, social-democraţii s-au simţit ameninţaţi şi au vrut să se asigure că uninominalul pentru CJ va fi aplicat din iunie.
În plus, termenul de gândire pe care PNL l-a cerut expiră astăzi, iar social-democraţii au vrut să trimită un mesaj că de data asta sunt serioşi în intenţiile lor de a dărâma Cabinetul Tăriceanu dacă propunerea de mariaj le este respinsă. Cel mai probabil, victoria de ieri a fost doar una de etapă, întrucât datele din negocierile între cele două partide, programate la începutul săptămânii viitoare, nu s-au schimbat esenţial.
Şeful dă tonul
Cel care a lansat şirul de ameninţări pesediste a fost chiar Mircea Geoană, ce a spu