Acesta nu îşi modifică dimensiunile dacă mâncaţi mai puţin şi nici nu face singur digestia, susţin cercetătorii şi medicii. Sursa: Reuters
Mulţi oameni nu înţeleg exact cum funcţionează stomacul lor. Astfel, nu ştiu de unde provin zgomotele pe care acesta le face, după ce sunt ingerate anumite alimente (fasole, mazăre), ce rol are acesta în digestie sau dacă volumul său poate fi modificat. Iată câteva dintre miturile pe care cercetătorii şi medicii au reuşit să le desfiinţeze.
Mitul 1: Digestia are loc în stomac
Greşit:Procesul digestiv are loc, în cea mai mare parte, în intestinul subţire. Stomacul preia mâncarea, apoi o fărâmiţează şi o transformă în numeroase particule. Acestea ajung apoi în intestinul subţire, unde are loc digestia. Contrar credinţei populare, alimentele nu sunt digerate în ordinea în care le mâncăm. După ce ajung în stomac, acestea sunt amestecate şi ajung apoi sub forma unor particule în intestinul subţire, arată site-ul medical WebMd.
Mitul 2: Dacă mănânci mai puţin,îţi micşorezi stomacul şi nu îţi vamai fi foame foarte tare
Greşit:La adulţi, stomacul este deja format şi rămâne de aceeaşi mărime, dacă nu se intervine asupra lui chirurgical. „Fibrele musculare din stomac nu dispar ca număr, nu se dizolvă“, explică medicul gastroenterolog Doru Cristian Gavrilă. Dacă mâncaţi mai puţin, nu o să vă micşoraţi stomacul, dar o să vă „resetaţi“ apetitul. Asta înseamnă că nu o să vi se facă foame atât de des şi că veţi reuşi să vă respectaţi ora meselor.
Mitul 3: Oamenii supli au stomaculmai mic decât cei graşi
Greşit:Mărimea stomacului nu are nicio legătură cu greutatea pe care o are fiecare. Oamenii care s-au născut supli pot avea chiar un stomac mai mare decât cei mai plinuţi. „Numărul de kilograme pe care îl aveţi nu are nicio legă tură cu mărimea stomacului. Un