Prevenire, identificarea zonelor de risc, sensibilizarea şi folosirea mediatorilor culturali, acestea sunt elementele structurale ale programul "emigrare sănătoasă". Această iniţiativă a
Prevenire, identificarea zonelor de risc, sensibilizarea şi folosirea mediatorilor culturali, acestea sunt elementele structurale ale programul "emigrare sănătoasă". Această iniţiativă a primăriei are ca scop protejarea sănătăţii emigraţilor din Milano.
Proiectul a fost conceput de Primăria din Milano şi a fost prezentat într-o conferinţă de presă la 7 martie, de către Gianpaolo Landi di Chiavenna, consilier pentru probleme de sănătate. Ţinta intervenţiei sunt toţi cetăţenii străini, în mod special clandestinii, care trăiesc în condiţii de degradare igienico-saniară, sub limita siguranţei şi care, după cum declară consilierul, "trebuie luaţi în considerare pentru pentru a putea proteja sănătatea tuturor milanezilor".
Punctele cheie ale planului sunt: stabilitrea zonelor de risc (tabere de nomazi, zone de prostituţie); monitorizarea permanentă a situaţiei în teren de către un observator din partea institutelor ştiinţifice; mediatizarea serviciilor deja existente, pentru a-i urmări pe cei bolnavi, aflaţi în diverse stadii ale bolii; desfăşurarea de campanii de sensibilizare împotriva bolilor transmisibile pe cale sexuală şi împotriva TBC-ului; introducerea unui observator în închisorile oraşului şi a mediatorilor culturali în structurile sanitare. De asemenea, două maşini ale Crucii Roşii vor sta la dispoziţia emigranţilor în zonele de risc. Pentru acest proiect, Primăria din Milano a cerut colaborarea asociaţiilor de emigranţi şi va predispune în lunile următoare o campanie de sensibilizare a comunităţilor de străini.