Pasiunea Sabinei Motea pentru colecţionarea reţetelor s-a născut după moartea soţului ei. “Am rămas singură cu aproape 30 de ani în urmă şi, de atunci, am început să mă preocup serios de colecţia mea.”
Pasiunea Sabinei Motea pentru colecţionarea reţetelor s-a născut după moartea soţului ei. “Am rămas singură cu aproape 30 de ani în urmă şi, de atunci, am început să mă preocup serios de colecţia mea.”
Pasiunea pentru gastronomie i-a fost alimentată de soţul său, care, din când în când, gătea. Şi încă foarte bine: “Odată, am plecat eu într-o delegaţie de serviciu, iar soţul meu a rămas acasă. Îmi amintesc că i-am lăsat frigiderul plin cu mâncare, iar la întoarcere am găsit neatinse bucatele. Gătise singur altceva! Îi plăcea să pregătească fel de fel de mâncăruri, dar, cum eu nu îl lăsam să intre în bucătărie, profita de fiecare ocazie şi prepara el câte ceva”.
Preferinţe
Continuă firul povestirii… “La fiecare sfârşit de săptămână erau ieşirile în parc şi întâlnirile cu prietenii. Eram un grup de şase prieteni – trei familii care ne vizitam periodic. În fiecare duminică, cineva pregătea masa. Mâncărurile variau, unele erau de la noi, de aici, specifice Olteniei, iar altele mai sofisticate, aflate de pe la străini. Fiecare se străduia să-şi surprindă musafirii, mai ales că ne vedeam săptămânal”.
Primăvara, vedetele meniului erau scrumbiile. Dacă se făcea un grătar, era musai să se frigă şi scrumbii, dacă nu, în tigaie, prăjite şi cu mujdei.
Cât despre pregătirea scrumbiilor, reţete sunt destule! Sabina Motea ne-a arătat “cutia cu scrumbii”, din care am cules o parte dintre cele mai de seamă reţete.
Scrumbii la tigaie
Ingrediente: un kilogram de scrumbie (2-4 peşti), 25 ml ulei, o lămâie, o legătură mică de pătrunjel verde, sare, piper; pentru garnitură: 500 g cartofi sau 500 g legume (ceapă, ardei gras, gogoşar,