Înainte de a începe această operaţiune, trebuie să te asiguri că încăperea nu are mucegai şi că zidurile sunt drepte.
Finisarea pereţilor cu vopsea nu presupune cine ştie ce îndemânare, aşa că poate fi abordată uşor ca proiect pe care să-l finalizezi singur. Pentru ca această operaţiune să-ţi reuşească, este necesar ca suprafaţ a pe care vrei să o zugrăveşti să fie în bună stare, fără mucegai şi fără denivelă ri. De asemenea, trebuie să fie curată şi uscată, să aibă o culoare uniformă şi un grad de absorbţie cât mai redus.
Glet pentru zone sfărâmicioase
Dacă peretele este umed, vor fi tratate cauzele (o soluţie ar fi izolarea lui). „În cazul prezenţei mucegaiului, vor fi folosite produse antimucegai sau o soluţ ie compusă din clor şi apă (25% clor - n.r.). Dacă peretele este sfărâmicios, se recomandă regletuirea lui în totalitate sau doar pe porţiunile afectate. Micile fisuri existente trebuie astupate cu o tencuială de astupare (ipsos sau glet - n.r.), cu ajutorul unui şpaclu de 5 cm. După uscare, suprafaţa recondiţionată se şlefuieşte cu hârtie abrazivă fină“, explică meşterul zugrav Nicolae Florea.
Se astupă apoi micile fisuri, prin despicarea lor cu o unealtă cu vârful ascuţ it şi umplerea cu ipsos, peste care se aplică o bandă de îmbinare din fibră de sticlă. Se gletuiesc apoi cu un strat fin (de 1 mm grosime) de glet de finisaj.
Începe întotdeauna de la tavan
Când alegi vopseaua, ţine cont că, pentru tavan, cea mai recomandată este una mată, eventual satinată, iar pentru pereţi - una satinată sau lucioasă. Vopsirea va începe întotdeauna cu tavanul şi continuă cu pereţii. Partea dintre perete şi pardoseală şi cea dintre perete şi tavan se vor proteja cu o folie, sau cu o bandă adezivă, care se va înlătura la sfârşitul operaţiunii.
Vopseaua se aplică pe suprafaţa dorită, de