Vinerea Mare este ziua de doliu a creştinătăţii, ziua în care a pătimit şi a fost răstignit Isus Cristos, iar duminică, Paştele. Sursa: Reuters
Ziua de azi este, pentru credincioşii catolici, una cu o semnificaţie aparte pentru că aceştia prăznuiesc Vinerea Mare. Circa un miliard de catolici din întreaga lume, inclusiv din România, vor retrăi evenimentele din această zi sfântă: a pătimirii, a răstignirii şi a morţii pe cruce, pentru ca duminică să sărbătorească Paştele, cea mai mare zi a creştinătăţii. Vinerea Mare este ziua de doliu a creştinătăţii, ziua în care a fost răstignit Isus Cristos.
„În Vinerea Mare, în faţa noastră, apare crucea lui Isus, răsună în biserici patima după Sfântul Evanghelist Ioan şi se celebrează prohodul Domnului. Este zi de durere, dar mai presus de toate este zi de iubire. (...) În Vinerea Mare se cuvine să stăm cât mai aproape de Isus, să adorăm crucea şi să înţelegem ce trebuie să facem noi, cei în locul cărora s-a jertfit Cristos. Ne vom bucura să înţelegem cu Roza de Lima aceste cuvinte: «în afară de cruce nu există altă scară ce duce la cer». Astfel vom şti să preţuim iubirea lui Dumnezeu, dar şi rodul jertfelor noastre“, spune PS Petru Gherghel, episcop catolic de Iaşi.
Un milion de catolici români
Conform datelor recensământului din 2002, în România există în jur de 1.026.000 de creştini romano-catolici. Tradiţiile catolicilor nu sunt diferite de cele ale ortodocşilor, Paştele fiind serbat tot cu ouă roşii, miel, pască şi cozonac.... „Nu există deosebiri majore între Paştele catolic şi cel ortodox. Doar de dată şi de rit, pentru că noi slujim după ritul latin, roman“, ne-a declarat preotul Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.
Împărtăşanie cu ostie
Tradiţia Bisericii Catolice spune că este bine ca toţi credincioşii să fie