După patru ani de acţiuni în instanţă, medicul de familie Paul Şerban a avut câştig de cauză în faţa Ministerului Sănătăţii în privinţa acordării drepturilor şi sporurilor salariale stabilite de lege pentru medicii din mediul rural. Sursa: Răzvan Sauciuc
„Nu era respectată legislaţia şi nu ne erau respectate drepturile contractuale. De aceea am fost nevoit să iau atitudine“, spune Paul Şerban. El a demarat acest proces mai ales pentru că se simte obligat să dea un exemplu, din moment ce are şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei medicilor de familie din judeţul Botoşani. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, în urmă cu câteva zile, că Paul Şerban trebuie să primească din partea MS suma de 78.000 de lei.
„La început nu mi-am făcut iluzii deşarte. Am sperat că instanţa va fi cea care va decide şi va fi obiectivă, totuşi am fost mulţumit că, din 2005, toţi colegii au primit toate sporurile aşa cum era prevăzut în legislaţie. Într-un fel, am satisfacţia că datorită acţiunii mele s-a respectat legislaţia“.
Început greu
Paul Şerban a început războiul împotriva sistemului în 2004, la Adunarea Generală a Colegiului Naţional, în prezenţa reprezentanţ ilor Ministerului Sănătăţii. La acel moment, el a spus că în judeţul Botoşani medicii de familie semnează contractele în alb.
„Ni se pune în faţă ultima pagină a contractului pe care să îl semnăm şi să îl ştampilăm, fără să fie semnat de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, şi noi nu ştim conţinutul contractului, urmând să-l primim a doua lună“, a spus Paul Şerban. După ce a făcut aceste sesizări, medicul botoşănean s-a trezit cu un control de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
„Nu a fost o întâmplare. A fost un audit comandat. Să nu îmi spună nimeni că exact atunci îmi venise mie rândul. A venit o echipă de patru oameni, au controlat ze