Problemele cu care se confruntă pieţele financiare mondiale se resimt mai puternic în România decât în ţările din regiune, spune Mihai Tănăsescu, consilier la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi fost ministru de finanţe, citat de Mediafax. Sursa: Codrin Prisecaru
„Impactul crizei financiare internaţionale s-a resimţit direct în domenii în care fluxurile externe de capital au o pondere foarte mare, precum piaţa de capital sau cea valutară“, a spus el, amintind că, indirect, au fost afectate negativ inflaţia şi creşterea economică.
Tănăsescu este de părere că un angajament mai ferm al clasei politice faţă de programul de convergenţă la zona euro ar aduce un spor de credibilitate şi ar influenţ a pozitiv stabilitatea monedei naţionale. Reprezentantul FMI apreciază că neîncrederea în piaţa internă ar putea fi diminuată dacă politicile economice ar fi predictibile şi dacă se vor reduce deficitele macroeconomice.
Cu toate acestea, Tănăsescu spune că economia României va continua să crească în acest an aproape de ritmul din 2007, dar întrevede un avans mai redus anul viitor, când „întreaga Europă va resimţi din plin şocul turbulenţ elor de pe pieţele financiare“.
Totodată, accesarea creditelor se va face mai greu în România şi la costuri mai mari. Acest lucru poate fi compensat însă cu accelerarea atragerii fondurilor europene nerambursabile. Aceste turbulenţe se văd în scumpirea petrolului, a produselor energetice sau a unor produse de bază precum grâul, carnea şi porumbul.