Duminică seara, la Ateneul Român s-a cântat pe 101 voci, aparţinând Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene - EUYO, ansamblu care a vizitat România în cadrul unui turneu aniversar care cuprinde 10 concerte în diverse ţări de pe bătrânul continent.
Iniţiativă materializată în urmă cu trei decenii, EUYO reprezintă imaginea idilică a artei şi culturii care îşi dau mâna, dincolo de graniţe, pentru a exprima binele şi frumosul prin intermediul unei orchestre comunitare, pe cât de tânără, pe atât de valoroasă. Ansamblul a reuşit să-şi demonstreze calităţile de-a lungul a zeci de turnee, prin dăruire şi talent, prin bucuria de a forma o mare familie în care se comunică nu în limbile din cele 27 de ţări reprezentate în EUYO, ci printr-un singur limbaj, cel al muzicii - limbajul universal capabil „să unească omenirea în slujba binelui şi a prieteniei între popoare“, după cum spunea Beethoven.
Din această primăvară, Marciana Buta şi Mihai Cocea sunt vocile României în concertul naţiunilor. Cei doi tineri care studiază la Londra şi, respectiv, la Bucureşti s-au alăturat celor 99 de colegi europeni într-o extraordinară orchestră simfonică a tinereţii (cel mai bătrân dintre componenţi are... 24 de ani). Capabilă să rivalizeze cu cele mai bune orchestre ale lumii, EUYO pare a fi unul dintre brandurile cele mai reuşite ale comunităţii, unde fiecare ţară a contribuit cu ce are mai bun, pentru a ajunge la maxima performanţă.
După cum s-a cântat duminică, se poate observa că ţelul a fost atins, programul prezentat în sala Ateneului fiind interpretat magistral de la prima notă a „Rapsodiei nr. 1“, de Enescu (o reverenţă faţă de muzica românească), până la grandiosul final al „Simfoniei domestice“, de Richard Strauss. Excelentă prestaţia tinerei soliste Arabella Steinbacher în „Concertul pentru vioară“, de Jan Sibelius, ca şi evoluţia dirijorului V