Mai mulţi moldoveni depistaţi cu TBC în ţări din Vest au fost trimişi acasă să se trateze. Unii bolnavi refuză tratamentul, ceea ce-i face adevărate „bombe umane“. Sursa: Sorin Antonescu
Mai mulţi vasluieni plecaţi la muncă în străinătate au fost trimişi în ţară în ultimele luni, după ce au fost depistaţi cu tuberculoză. Pneumologii de la Spitalul Judeţean Vaslui au anunţat că, numai în luna martie, au avut de-a face cu trei asemenea cazuri. Un tânăr de 34 de ani depistat cu TBC a refuzat tratamentul şi internarea, pe motiv că are un contract de onorat în Anglia.
Doctorii avertizează că cei care refuză să ia medicamente devin mult mai contagioşi. Zonele sărace din Moldova şi sudul ţării au şi cele mai multe cazuri de TBC, au anunţat oficialii din Ministerul Sănătăţii luni, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei. Cu toate că numărul bolnavilor a scăzut în ultimii ani, ţara noastră continuă să aibă una dintre cele mai mari incidenţe a TBC-ului din Europa.
„Îmi venea să-l dau în consemnla frontieră“
Pneumologul Rodica Robu este cea care l-a luat în evidenţă pe tânărul de 34 de ani care a refuzat să fie tratat. „Am încercat tot ce mi-a stat în putinţă să îl determin să urmeze tratamentul. Un astfel de bolnav este o adevărată bombă umană. El îmi spunea că s-a chinuit un an şi jumătate să-şi facă actele pentru Anglia şi nu putea să rateze contractul de muncă. Îmi venea să îl dau în consemn la frontieră, ştiind cât este de grav să plece din ţară în situaţia asta“, ne-a declarat medicul.
În plus, la Dispensarul TBC din Huşi a ajuns o alertă transmisă de autorităţile spaniole Ministerului Sănătăţii din România, prin care solicitau efectuarea unui control medical de urgenţă în familia unui huşean depisat cu TBC în Spania. Potrivit coordonatorului dispensarului, pneumologul Mihaela Moronescu, huşe