Acest sentiment apare când respectul şi cooperarea lipsesc. Sursa: Guliver Getty Images
Dacă un bărbat întoarcecapul după soţia ta sau ofemeie îi aruncă ocheadesoţului este chiar indicatsă foloseşti anumite formulede gelozie de genul:„Iubito, dacă nu sunt atent, te fură...“sau „Iubitule, faci ravagii printre femei...“.Acestea vor fi percepute casemne de afecţiune, de laudă şi vor aveaun efect pozitiv.
Dar când gelozia începe să doarmăcu tine, să ia masa cu tine şi să te invitechiar şi la o cafea, atunci înseamnă că aiun musafir nepoftit în casă.
„Gelozia apare într-un cuplu atuncicând respectul şi cooperarea - caracteristiciesenţiale ale relaţiei - lipsesc.Este o dovadă de neîncredere, care ducela erodarea relaţiei“, spune Anda Păcurar, psihoterapeut.
Ea subliniază că unul dintre parteneripoate avea un comportament maidezinhibat, fapt care poate cauza manifestareageloziei din partea celuilalt.„Fiecare are un stil propriu de viaţă, iardacă nu este acceptat, partenerul dezinhibatva încerca să găsească soluţii«creative»: se va ascunde, va minţi pentrua nu da motive de gelozie“, explicăpsihoterapeutul Anda Păcurar.
Nu sunt suficientde frumoasă pentru el
Gelozia se naşte pur şi simplu dinimaginaţie, plecând de la neîncredereaîn propria persoană: nu sunt suficientde frumoasă pentru el, de slabă, de inteligentă,de senzuală, de veselă... deci vacăuta în altă parte ceva care să-l satisfacă.Persoana geloasă este atât desigură că partenerul va căuta în altăparte satisfacţie, încât în mintea ei începsă se deruleze scene în care partenerulînşală. În acest punct, gelosulîncepe să adune probe: caută prine-mailurile partenerului, prin telefon,buzunare, geantă, îl sună de o sută de oripe zi, îl verifică la serviciu.
Şi chiar dacă nu găseşte nicio dovadă,persoana geloasă este atât de convinsăcă par