Pentru a avea plante sănătoase, este necesar ca în această perioadă a anului să le acorzi o grijă deosebită.
Avenit primăvara şi copacii din parcuri şi grădini au ţinut parcă să serbeze: şi-au îmbrăcat straiele de primăvară. Evident că primii care au făcut asta sunt, ca de obicei, vrednicii zarzări, urmaţi îndeaproape de corcoduşi. Ei, dar şi în casă plantele se pregătesc de primăvară şi trebuie să vedem cum stai cu florile.
Curăţă frunzele uscate şi tunde plantele.În primul rând trebuie să cureţ i toate frunzele uscate sau arse (care sunt aşa din cauza aerului condiţionat, de la dimineţile sau după-amiezele reci, când a fost deschis geamul). Trebuie să faci această operaţiune mai ales dacă în colecţia ta sunt plante mai sensibile, precum spatifilum, yucca, dracena, cordiline, ctenante.
De asemenea, pentru o bună îngrijire a plantelor, trebuie să începi să le tunzi. Vei îndepărta toţi lăstarii care sunt mai debili, cei care nu cresc bine, care s-au alungit prea mult (din cauza luminii necorespunzătoare) sau care s-au golit de frunze.
Dacă nu ai tuns în toamnă trandafirul chinezesc, o mai poţi face acum, dar cu riscul pierderii primului rând de flori. În schimb, plantelor de beloperone (plante crevete), abutilon (lanterna chinezească) le poţi face, fără niciun fel de probleme, această operaţie. Nu uita să tunzi azaleele şi cameliile imediat după ce le vor trece florile.
Ţine apa cu care uzi la temperatura camerei.Tot în această perioadă a primă verii este momentul să administrezi cantităţi din ce în ce mai mari de apă. Nu vei uda brusc cu apă multă, pentru că plantele, după ce au trecut printr-o perioadă de „semisecetă“, riscă să putrezească dacă primesc dintr-o dată prea multă apă. Atenţie cu administrarea apei şi la cactuşi, care vin după o perioadă de secetă, la fel plantele de aloe, crasula şi alte p