Se zice că Oltenia este regiunea unde vestigiile latine s-au păstrat cel mai bine. Triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetăţilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezistă până astăzi.
Se zice că Oltenia este regiunea unde vestigiile latine s-au păstrat cel mai bine. Triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetăţilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezistă până astăzi. Spre exemplu, Mănăstirea Coşuna din Craiova a fost construită pe ruinele vechii cetăţi romane Peledava, iar cărămida acestei construcţii a reprezentat temelia locaşului de cult.
Valori tradiţionale
Pentru că în Oltenia tradiţia se îmbină cu gastronomia, gospodinele pregătesc aici fel de fel de bucate: caltaboşi, tobă, jumări, carne la găleată, şunci afumate şi altele. Despre secretele mâncărurilor regionale ne-a vorbit Luis Ghincea, olteancă din Craiova. Pasionată de gastronomie şi dedicată valorilor tradiţionale româneşti, ea promovează, prin tot ceea ce face, cultura naţională.
În urmă cu zece ani a înfiinţat un restaurant cu specific românesc, unde clienţii servesc preparate făcute după reţete bătrâneşti şi ascultă muzică populară. Decorat cu blănuri de miel, restaurantul recreează o lume ce aparţine vremurilor de mult apuse. Iar hangiţele, îmbrăcate în straie olteneşti, servesc bucatele în străchini de pământ şi te îmbie cu lipii pregătite pe plită, completând peisajul. “Cea mai mare mulţumire a mea e să văd tineri venind în local să asculte taraful cu lăutari. Asta înseamnă că ei înţeleg valorile noastre şi că îşi asumă identitatea naţională. Prin anii ’90, aproape că nu se mai asculta muzică populară, iar adolescenţii au fost primii care au renunţat la sărbătorile tradiţionale. Acum situaţia a început să se redreseze.” În felul ei, Luis Ghincea luptă pentru moştenirea străbună. “U