În timp ce aparatele electrocasnice şi noile ansambluri rezidenţiale aduc în unele zone o creştere a consumului de electricitate cu peste 100% (în Bucureşti - n.r.), Electrica nu găseşte banii necesari pentru a investi în staţiile şi reţelele electrice.
„Ne apropiem de un punct critic, iar dacă nu îl depăşim, vom avea întreruperi ale alimentării cu energie foarte dese“, a spus Tudor Şerban, directorul tehnic al Electrica.
El crede că Bucureştiul are nevoie de investiţii de 1 miliard de euro pentru dezvoltarea reţelelor electrice, iar pentru restul ţării de 4 miliarde de euro, inclusiv pentru modernizarea celor 850 de staţii electrice din toate judeţele. Din 1990 până astăzi au fost modernizate doar 60 de staţii, din care 25 în ultimii doi ani, prin parteneriate cu companii ca Siemens, ABB sau Areva.
O parte din bani (500 de milioane de euro - n.r.) vor veni de la Enel, care a cumpărat filiala Electrica Muntenia Sud anul trecut şi care aşteaptă să devină proprietar de drept pentru a investi.
Soluţii de criză
Transformatoarele şi instalaţiile vechi de peste 20 de ani vor trebui să facă faţă atât creşterii consumului, cât şi temperaturilor ridicate din timpul verii. Soluţia ar fi staţiile electrice subterane, numai Bucureştiul având nevoie de 4 astfel de instalaţii.
„Cei de la Enel nu s-au arătat prea interesaţi de acest proiect, iar când le-am făcut legătura cu compania Toshiba pentru modernizarea altor trei staţii, au refuzat politicos, pe motiv că nu era disponibil un director care să negocieze cu Toshiba“, a spus Şerban.
Cătălin Drăgoi, director în cadrul E.ON Moldova, a afirmat că şi în zona Moldovei necesarul de investiţii este tot de 1 miliard de euro „pentru a ajunge la nivelul instalaţiilor din vestul Europei“.
Investiţiile pe care le poate f