Preotul din comuna tulceană Ceamurlia, Nicolae Canea, este acuzat de enoriaşi că impune taxe bisericeşti exagerat de mari. Sursa: Cristian Dogaru
1 /.
Ei l-au poreclit pe parohul venit acum un an „Popa Avarul“, pentru că a mărit dările pentru înmormântări şi cununii cu mult faţă de cele din localităţile vecine.
„Cei care au bani sunt înmormântaţi într-o parte, spre drum, la bogaţi cum se spune deja, iar cei care nu au bani sunt grupaţi mai în spate, acolo pe unde mai sunt şi ăia fără slujbă, sinucigaşii sau ăia fără rude“, spun oamenii într-un glas.
Expert în venituri
Preotul Nicolae Canea, deloc surprins de „cârcotelile“ sătenilor, ştie însă exact cât câştigă fiecare enoriaş. „Se lasă la aprecierea familiei sau a naşului cât să dea pentru că nu o să las un copil necreştinat. Nu înţeleg de ce aceste taxe li se par mari, şi spun asta pentru că peste o sută de familii din parohie au pensii de peste 20 de milioane, iar peste 100 de familii au pensii de peste 12 milioane.
Mai mult, de la 1 ianuarie 2008, ajutorul de înmormântare este de 15 milioane şi îmi este greu să înţeleg că o bătrânică cu băiatul căreia trage un BMW la poartă nu are 100 de lei să plătească pentru locul de veci. Satul este plin de oameni orgolioş i şi egoişti. Nu este adevărat că cimitirul este împărţit în bogaţ i şi săraci, doar am concesionat locurile pe o perioadă de timp“, explică „Popa Avarul“.
Superiorul ierarhic al preotului acuzat, protoiereul de Babadag, Iulian Carată, spune că nu a primit o sesizare oficială în cazul preotului din Ceamurlia de Jos, dar promite că va ancheta cazul. Carată admite însă că taxele pe care le practică în parohia lui sunt chiar de cinci ori mai mici decât la Ceamurlia