Boştină şi Asociaţii aruncă avocaţi tineri în cursa pentru contracte de milioane.
Avocaţii mediului de afaceri se învârt într-o lume selectă. Negociază şi intermediază tranzacţii de sute de milioane de euro şi rămân actorii nevăzuţi ai celor mai mari afaceri care se fac în România. „În lumea avocaţilor, cele mai mari realizări sunt cele despre care clientul nu-ţi dă voie să vorbeşti“, spun ei.
Tinerii avocaţi din casa de avocatură Boştină şi Asociaţii stau în spatele unor proiecte precum modernizarea Aeroportului Otopeni, pasajul Basarab, privatizarea Electroputere şi aşteptata privatizare a CFR Marfă.
„Avocatura de business nu este un soft sau aplicaţie matematică, pentru că o tranzacţie conţine zeci de documente pe care avocatul trebuie să le cuprindă creativ, într-o structură unitară“, spune avocatul Cristina Maxim. Mai mult, avocaţii de la Boştină se văd şi în pielea unor actori, care schimbă doar costumele deoarece „poţi întâlni un fost client în calitate de oponent într-o altă tranzacţie“.
Negocieri care salvează companii
Breasla avocaţilor pare a fi una diferită de oricare alta ce implică un mediu concurenţial. Avocaţii duc prietenia dintre ei indiferent de locul unde lucrează. „Ne consultăm în unele tranzacţii cu colegi din alte case de avocatură cu care suntem prieteni de pe băncile facultăţii. De exemplu, părţile se vor înţelege într-o tranzacţie cu mari probleme de-a lungul timpului, în primul rând pentru că părţile sunt reprezentate de avocaţi care sunt prieteni. Este vorba despre litigiile pentru marca Gerovital, între Farmec şi Gerovital. Ambele părţi şi-au dat seama că marca s-a diluat şi că litigiul nu foloseşte nimănui“, spune Ovidiu Mihuţ despre lumea în care lucrează.
Cristina Maxim se amuză pe tema acestei relaţii strânse din mediul avocăţesc: „Probabil că suntem atât d