Şansele ca Ucraina şi Georgia să obţină statutul oficial de candidate la integrarea în NATO cu ocazia summitului de la Bucureşti sunt minime, însă un probabil eşec nu va fi definitiv, apreciază analişti citaţi de AFP.
Preşedintele SUA, George W. Bush, a pledat marţi, la Kiev, în favoarea semnării de către Georgia şi Ucraina a Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP). Puternica susţinere a SUA este totuşi insuficientă pentru a garanta succesul solicitărilor Ucrainei şi Georgiei, care se lovesc de opoziţia Germaniei şi a Franţei. Însă, chiar dacă aderarea Ucrainei şi Georgiei la Planul de Acţiune pare puţin probabilă la Bucureşti, aceasta nu este o situaţie definitivă.
Un semnal pozitiv
„S-a terminat oare cu aspiraţia Ucrainei de aderare la NATO? Aş spune nu“, apreciază Michael Emerson, analist la Centrul European de Studii Politice.
„Dimpotrivă, summitul de la Bucureşti va deschide calea aderării la MAP. Ucraina şi Georgia doresc să obţină un semnal pozitiv, în niciun caz un refuz“, este de părere Vadim Karasiov, directorul Institutului de Studii Strategice de la Kiev.
Opinia este împărtăşită şi de analistul Tornike Şaracenidze, de la Institutul georgian pentru Politici Publice. „Aderarea Georgiei la NATO nu este decât o chestiune de timp şi va depinde mai mult de ritmul reformelor democratice decât de poziţia Rusiei“, declară acesta.
Summitul de la Bucureşti s-ar putea încheia cu o soluţie de compromis. „NATO îşi va da acordul de principiu pentru aderarea la MAP, dar decizia definitivă va fi luată mai târziu, până la sfârşitul anului“, spune Karassiov.
Şanse pentru mai târziu
Ucraina şi Georgia ar putea semna MAP în cursul reuniunii miniştrilor de externe NATO, în a doua jumătate a anului, apreciază Andres Kasekamp, directorul Institutului eston pentru Politică Ex