Consumatorii casnici ar putea cumpăra curent electric direct de la centralele deschise de Coca-Cola sau European Drinks. Sursa: Reuters
Tot mai multe companii private au demarat proiecte de construcţie a unor centrale electrice proprii, care vor asigura consumul intern. Probabilitatea ca aceste companii să devină furnizori şi pentru alţi consumatori este mare, deoarece capacitatea unora dintre centralele proiectate este mai mare chiar decât cea a unui reactor nuclear. În plus, nevoile companiilor care au demarat aceste proiecte nu sunt atât de ridicate.
De exemplu, combinatul de aluminiu Alro, cel mai mare consumator de energie din România, utilizează anual 7% din totalul energiei produse în ţara noastră. Compania construieşte o centrală electrică proprie cu o capacitate de 1.000 MW, ceea ce înseamnă că va produce peste 10% din necesarul de energie al ţării. Restul de energie va ajunge la consumatorii casnici sau va fi tranzacţionată la Bursa de energie.
De ce îşi fac centrale companiile
Preţul utilităţilor creşte constant. Din cauza majorării preţului la gaze naturale, de pildă, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, a ameninţat recent guvernul că va concedia 6.000 de salariaţi din industria chimică de îngrăşăminte. Până la urmă, combinatele grupului Interagro (Amurco Bacău, Azochim Piatra- Neamţ, Donawchem Turnu-Măgurele, Amonil Slobozia şi Viromet Victoria) nu şi-au suspendat producţia, pentru că guvernul a majorat subvenţia de la 17 dolari/1.000 de metri cubi de gaze la 40 dolari/1.000 de metri cubi.
Pentru a se pune la adăpost de creşterile de preţ ulterioare, Interagro va construi, în colaborare cu Alro, o centrală de 1.000 MW, mai mare decât un reactor nuclear (700 MW). Aceeaşi decizie au luat-o şi companiile petroliere sau producătorii de alimente. Petrom a anunţat săptămâna aceasta că va ridica