Analiştii spun că apartamentele vechi s-au scumpit cu câteva procente de la începutul anului, mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2007. Sursa: Cosmin Marinescu
În ciuda previziunilor sumbre,numărul de tranzacţii realizate înprimele două luni ale acestui an afost mai mare faţă de cel dinaceeaşi perioadă a anului trecut, aratăstatisticile Uniunii Naţionale a NotarilorPublici din România (UNNPR). Cifrelecontrazic astfel zvonurile potrivit cărorapiaţa imobiliară se află într-un blocaj.Cert este însă că, de la începutul acestuian, a fost încetinit ritmul de scumpire alapartamentelor vechi, care reprezintă,de altfel, cea mai mare parte a tranzacţiilor imobiliare.
Analiştii avertizează că zvonurile dinpiaţă îi ţin pe loc pe potenţialii cumpărători, care vor ajunge să achite, maitârziu, preţuri mai mari.
Terenurile modifică statisticile
Datele UNNPR arată că, în intervalulianuarie-februarie 2008, s-au realizat77.703 tranzacţii, cu aproape 14.000 înplus faţă de începutul lui 2007. Cele maimulte contracte s-au încheiat, potrivitacestora, în luna februarie. Chiar dacă nuexistă date defalcate, cele mai multetranzacţii sunt cele cu apartamentevechi, spun specialiştii. Terenurile seaflă şi ele, în prezent, în preferinţeleclienţilor. „În primul trimestru al lui2008, am observat o creştere anumărului de terenuri tranzacţionate, încomparaţie cu aceeaşi perioadă a anuluiprecedent“, spune Romeo Florea,Marketing Manager al MediaCity.
Statisticile notarilor contrazic previziuniledin piaţă din ultima perioadă,potrivit cărora nu s-ar mai încheiatranzacţii. Zvonurile de acest fel s-auintensificat în luna martie, când omul deafaceri Dinu Patriciu a afirmat că „piaţaimobiliară din România cade în fiecarezi“. Panica a fost încurajată de preţurilefoarte mari ale locuinţelor şi de putereaslabă de cumpărare a clienţilor.
@N_