Marii jucători din economia mondială, grupaţi în Topul „Forbes“ al primelor 2.000 de companii, nu se îngrămădesc în România. În plus, în top nu se află nicio companie cu capital majoritar românesc. Sursa: Octavian Cocoloş
Topul „Forbes“ al celor mai mari 2.000 de companii listate din lume nu cuprinde nicio companie cu capital majoritar românesc. Nici prezenţa celor mai importanţi „jucători“ din economia mondială pe piaţa autohtonă nu este prea semnificativă. Astfel, în topul primelor douăzeci cele mai mari companii din lume, potrivit calculelor „Forbes“, se află doar trei companii care au afaceri şi în România: General Electric, ING Group şi Allianz.
General Electric, companie care ocupă poziţia a doua în topul celor mai mari companii din lume (după banca britanică HSBC), este prezentă în România din 1984, când a început un proiect pentru construirea unui generator şi a unei turbine pentru centrala nucleară de la Cernavodă. De la intratrea pe piaţa noastră, americanii au investit 800 de milioane de euro şi au 900 de angajaţi în România.
ING România, parte din ING Group (locul 9 în topul „Forbes“), are în prezent circa 500.000 de clienţi de carduri de debit şi a avut un profit de aproape 20 milioane de euro anul trecut. Grupul german Allianz (locul 14 în „Forbes“ şi cel mai mare asigurător din Europa) este prezent pe piaţa din România prin compania de asigurări Allianz-Ţiriac, funcţionând pe o piaţă cu una dintre cele mai mari aşteptări de creştere pentru următorii ani.
Medicamente în Top 100
Britanicii de la GlaxoSmithKline, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, sunt liderii pieţei din România. Principala achiziţie a companiei a fost grupul Europharm, iar în 2007 compania a avut vânzări de 123 milioane de euro şi o cotă de piaţă de 7,5%.
Compania farmaceutică elveţiană H