Halda ameninţă în continuare. Cei rămaşi fără case sunt nevoiţi să locuiască în containere şi aşteaptă încă despăgubiri. Sursa: Nicoleta Ene
La aproape două luni după ce halda de steril Panga Nord le-a înghiţit casele, opt familii sinistrate din satul Turceşti, comuna Mateeşti, încă aşteaptă ajutor din partea statului pentru refacerea locuinţelor. Unii îşi duc zilele în module fără curent electric, alţii stau în grădiniţa satului, iar cei mai norocoşi, la rude. Până acum, au primit doar ajutoare de urgenţă de 30.000 de lei din partea autorităţilor.
Halda de steril, de peste 90 de hectare, ameninţă încă alte 15 case. Deocamdată, alunecarea a stagnat, însă geologii avertizează că aceasta nu poate fi oprită definitiv prin niciun mijloc. Ieri după-amiază, ploaia era măruntă în zonă, dar specialiştii trag semnalul de alarmă: după fiecare ploaie abundentă, aceasta se poate pune din nou în mişcare.
„Viaţa noastră este distrusă, dar nimeni nu se gândeşte la asta“
Cu deznădejdea în suflet, sinistraţii încearcă s-o ia de la capăt. Ioana Gârlă, 73 de ani, locuieşte împreună cu soţul său într-un modul, după ce mai bine de o lună au stat într-o magazie improvizată în curtea bisericii. „Sunt bătrână, bolnavă şi stau în frig, fără lumină, fără căldură, mai rău ca un câine. De la Electrica mi-au cerut 20 de milioane să mă lege la curent. De unde sufletul meu să le dau atâţia bani când eu am o pensie de 200 de lei?“, se întreabă Ioana Gârlă. Branşarea la curent trebuie plătită de primărie, însă aceasta spune că nu are nici ea bani.
Adrian Golescu, 34 de ani, stă cu familia la rude. Din ajutorul de urgenţă primit şi-a cumpărat o bucată de pământ. „Acum aştept să vedem dacă ne ajută statul cu ceva sau nu. Eu nu am bani să construiesc altă casă, pentru că 10 ani de acum încolo eu plătesc rate pentru casa pe care mi-a distru