„Situaţia în unele zone este în continuare nesatisfăcătoare şi rămân nenumărate provocări. Nu am depăşit nici un obstacol, nu am văzut nici o lumină la capătul tunelului”. Iată ce a declarat Congresului generalul David Petraeus, şeful trupelor americane din Irak, referitor la situaţia din acest teatru de operaţiuni. Discursul a fost calificat de către experţi drept unul vădit împotriva retragerii trupelor americane din Irak începând cu luna iulie a acestui an, aşa cum ar dori majoritatea congresmenilor.
Generalul David Petraeus a făcut o expunere în linie cu poziţia administraţiei Bush, conform căreia retragerea din Irak este nepotrivită. În cursul audierilor de marţi, dimineaţă în comisia de Apărare, iar după-amiază în cea de Politică Externă, generalul Petraeus a apreciat că rezultatele soldaţilor americani în Irak sunt „fragile şi reversibile” şi că Iranul reprezintă în acest moment cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii în această ţară şi în regiune.
CANDIDAŢII LA PREŞEDINŢIE INTRĂ ÎN JOC
Cei trei prezidenţiabili americani, republicanul John McCain şi democraţii Barack Obama şi Hillary Clinton, au participat la cele două zile de audieri din Senat pe tema Irakului şi au profitat de ocazie pentru a transforma rapoartele şefilor militari în expuneri electorale pe marginea prezenţei americane în această ţară.
Senatorul republican John McCain s-a plasat de partea lui Petraeus. McCain respinge ipoteza retragerii şi vrea să vadă un Irak „liniştit, stabil, prosper, democratic şi care să nu reprezinte o ameninţare pentru vecinii săi şi care să contribuie la înfrângerea teroriştilor”. În schimb, candidatul de culoare Barack Obama a promis că va retrage trupele în termen de 16 luni dacă va fi ales preşedinte. „Încă nu am ajuns la acest stadiu”, i-a replicat ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker.
Hillary Clinton i-a dat şi ea repl