Denisa are mama in Spania. Lucreaza „la un mos cu rotile”. „Miguel il cheama”. Vorbesc amindoua, mai ales seara, pe messenger, dar si la telefon. Despre cum le-a fost ziua, ce a facut Denisa la dictare si cum se mai descurca la matematica. Un soi de educatie de la distanta care a luat proporitii de fenomen si a devenit obiect de studiu pentru inspectoratele scolare si psihologi.
● Inspectorii scolari din Bistrita sustin ca educatia copiiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate se face prin telefon si ca fenomenul ia amploare
● UBB Cluj sustine ca a sesizat Autoritatea Nationala de Protectia a copilului inca de acum doi ani, semnaland ca fenomenul ia amploare si ca sunt 200 de mii de copii cu risc
● Director de scoala din Bistrita: „In comuna sint 63 de elevi ai caror parinti sint plecati, iar 54 dintre ei au ambii parinti plecati. Eu constat ca avem de-a face cu un fenomen foarte grav, de alienare a acestor copii. ei vor fi cetatenii problema pentru societatea de maine”.
● Psihologul Mircea Miclea: „Daca pina acum, cea mai mare incidenta a ratei depresiilor era in jurul virstei de 27 de ani, acum a coborit la 14-16 ani. E foarte grav, iar problemele au devenit clinice.”
Din clasa domnisoarei Lenuta, invatatoare in Petru Rares, zece din douazeci de copii au parintii plecati. Domnisoara spune ca fetele se apropie in recreatii de miinile ei, cerind o mingiiere. „Sint singure si cred ca ma inlocuiesc in mintea lor cu mamele care sint plecate.
Eu ma straduiesc sa le fac educatie, sa-i invat carte si sa inteleg mai bine cum pot sa-i ajut. Pentru asta m-am si inscris la facultate. Acum facem si cursuri speciale, de psihologie, pentru copiii cu parintii plecati. Este un fenomen cu care ne confruntam si pentru care nu eram pregatiti. E o mare problema cu ei.”
Fetele adorm plangan