Germanii mizează pe restaurante automatizate, iar japonezii, pe clasa muncitoare robotizată.
1 /.
Germanii adoră să-şi numească ţara „Ţinutul ideilor“, iar caracterizarea pare întemeiată având în vedere că, de-a lungul secolelor, nemţii au inventat o sumedenie de lucruri. Germanii au inventat aspirina, dirijabilul, tiparul şi motorul diesel. Acum însă s-au întrecut pe ei înşişi şi au născocit o ciudăţenie: restaurantul robotizat, relevă BBC.
Deşi se pretinde un restaurant, acesta arată mai degrabă ca un montagne-russe, cu lungi şine de metal încrucişate în sala de mese. Liniile pornesc din bucătărie până la acoperiş, apoi coboară spre mese. Iar pe şine circulă cu viteză mâncarea aflată în oale micuţe, prevăzute cu roţi.
Graţie gravitaţiei, pe mesele clienţilor ajung cârnăciori supersonici, „turboclătite“ şi sticle cu vin centrifugate. O oală poate coborî atât de repede încât seamănă cu un bob pe pârtia olimpică. În fapt este numai o crăticioară cu un cârnăcior.
Soluţie pentru retaurantele fast-food
Toate aceste inginerii se găsesc în restaurantul Baggers din Nürnberg. Aici, clienţii nu au nevoie de chelneri pentru a comanda mâncare. Trebuie doar să apese pe ecranele tactile pentru a verifica meniul şi pentru a alege mâncarea. În plus, în timpul în care aşteaptă să vină comanda, pot folosi computerele pentru a trimite e-mailuri, de pildă. „Am vrut să ies pe piaţă cu un sistem de restaurant complet nou“, a explicat Michael Mark, patronul localului.
Ideea i-a venit în urmă cu 10 ani, când a fost pus în situaţia de a alerga din bucătărie în sala de mese şi înapoi pentru a-şi servi invitaţii la o petrecere. Mark şi-a patentat sistemul şi a stârnit interesul unor patroni de restaurante din străinătate, inclusiv al celor care deţin mari lanţuri de restaurante fast-food. Dar el insistă asupra f