Dincolo de criteriile-standard, amănuntele legate de vecinătate sau de luminozitate pot creşte sau scădea valoarea unei clădiri sau a unui teren.
1 /.
Detaliile sunt, de cele mai multe ori, cele care dau valoarea unei proprietăţi, avertizează specialiştii imobiliari. Astfel, dincolo de evaluarea „la rece“, realizată după criteriile-standard, nu trebuie scăpate din vedere amănuntele specifice fiecărui teren, clădire sau apartament. Lăţimea străzii, de exemplu, poate fi un criteriu foarte important atunci când achiziţionezi o proprietate.
Dacă este vorba despre o locuinţă, contează foarte mult şi cât de multă lumină intră pe geam sau dacă în imediata apropiere se află un şantier. Nu mai puţin important este locul de parcare: în special în zonele aglomerate din oraş, mulţi proprietari au improvizat astfel de spaţii doar pentru a bifa şi această condiţie.
În general, preţul unei proprietăţi este dat de jucătorii implicaţi în piaţa imobiliară: principalii dezvoltatori, firmele de consultanţă, experţii evaluatori, constructorii şi chiar producătorii de materiale de construcţii. Dacă un evaluator realizează prin diverse metode o evaluare, pentru un cumpărător persoană fizică, cea mai mare relevanţă are analiza în contextul pieţei pe segmentul respectiv.
Este vorba despre ofertele alternative disponibile, preţurile acestora şi criteriile subiective ce ţin de propriile nevoi - prin prisma acestui lucru, cumpă rători diferiţi pot avea percepţii diferite asupra evaluării unui spaţiu. De exemplu, o persoană va fi motivată să atribuie o valoare mai mare unui spaţiu aflat în zona în care a crescut. În principiu, fiecare evaluare ar trebui să ţină cont de următoarele criterii:
Zona - Amplasare.Cel mai important, spun specialiştii imobiliari, este locul în care se află proprietatea dorită. „Din perspectiva invest