Regizorul austriac Stefan Ruzowitzky declară pentru EVZ că filmul „Falsificatorii“, pentru care a luat Premiul Oscar, s-a vândut slab până la decernarea premiilor. După triumful de la Hollywood, a devenit fenomen de masă. „Îl văd şi oameni care nu merg de obicei la cinematograf şi care preferă subiecte mai populare, mai uşoare“, spune regizorul.
Stefan Ruzowitzky a adus Austriei un Oscar, pentru „Falsificatorii“, cel mai bun film străin. A primit, în schimb, onoruri, discursuri şi cronici fluviu în toată presa. „Nu mă simt erou naţional“, a replicat regizorul filmului „Falsificatorii“. El îşi doreşte ca filmul său să provoace gesturi reparatorii în memoria evreilor ucişi în lagărele de concentrare. Să provoace neuitarea.
Am stat de vorbă cu Stefan Ruzowitzky în Sala de Marmură a Abaţiei Klosterneuburg, cu prilejul deschiderii unei expoziţii în memoria victimelor lagărelor de concentrare. Sunt expuse aici mărturii ale Holocaustului, dar şi istoria reală a celei mai mari operaţiuni de falsificare, poveste care a stat la baza filmului. În spatele vitrinei pe care tronează Oscarul poţi vedea câteva bancnote şi acţiuni false produse în lagărul de la Sachsenhausen de echipa de deţinuţi evrei, condusă de Sorowitsch.
O parte din încasările pentru vizitarea expoziţiei vor fi folosite pentru renovarea cimitirului evreiesc din Klosterneuburg. Aşa şi-a dorit Ruzowitzky.
DIALOG
„Îmi place să-mi confrunt eroii cu dileme morale“
Carmen Bendovski: Sunteţi, în general, un adept al artei angajate sau doar această istorie despre evrei şi lagăre de concentrare v-a determinat să lăsaţi „o urmă în memoria urmaşilor“?
Stefan Ruzowitzky: De fapt, da, sunt ceea ce se cheamă un moralist. Îmi place să-mi confrunt eroii cu dileme morale şi îmi place să fac filme bune, antrenante, tensionate, vesele, dar care, p