Recent semnatul acord privind alianta (deja traditionala) dintre social-democrati si conservatori a stat sub semnul suspiciunii fata de o posibila tradare din partea PC. Pentru a nu mai fi din nou abandonati dupa consumarea actului, liderii PSD s-au straduit – si, probabil, au si reusit – sa introduca in text suficiente garantii ca partenerii lor nu vor repeta gestul din 2004. Intrebarea care nu s-a pus este: cum va garanta PSD ca partenerii lor vor capata in viitorul parlament o anumita cota din locurile castigate de alianta?
In vechiul sistem electoral proportional, in cadrul aliantelor se practica impartirea mandatelor dupa o metoda destul de simpla. Daca, de exemplu, se stabilea ca un partid va capata 80% din locuri, iar celalalt – 20%, operatia era relativ simpla. Sa luam un exemplu la intamplare – judetul Arges. Acesta furnizeaza 9 mandate de deputat. Pe baza sondajelor efectuate la nivel judetean, se afla ca alianta ar putea obtine, sa zicem, intre 30 si 40% din voturi – adica 3 mandate sigure si unul ipotetic. Asadar, in lista de candidati, pe primele 4 pozitii (cele "eligibile") erau trecuti 3 reprezentanti ai unui partid si unul al celuilalt. Echilibrul dintre mandatele ipotetice se realiza la nivel national – in 20% din judete partidul al doilea detine prima pozitie de pe lista, in alte 20% detine a doua pozitie etc.
Deocamdata, Mircea Geoana a declarat ca "numarul colegiilor uninominale in care vor candida conservatorii va fi decis in functie de rezultatele PC la alegerile locale". In acelasi exemplu al judetului Arges vor exista 9 colegii, totalul celor aproximativ 640.000 de locuitori fiind distribuit in mod uniform intre acestea. Probabil, cei 170.000 de locuitori din municipiul Pitesti vor forma 2 sau 3 colegii, celelalte fiind alcatuite din cate un orasel (Campulung Muscel, Curtea de Arges, Costesti, Topoloveni etc.) si cat