12 elevi au fost ucişi în urmă cu nouă ani în atacul armat de la liceul din Columbine. Cazul a adus în atenţia întregii lumi pericolul accesului neîngrădit la arme. Sursa: AFP
Atacul de la liceul din Colorado a deschis dezbaterile pe marginea accesibilităţii armelor de foc, precum şi pe cele privind violenţele armate în care sunt implicaţi tinerii. Cele mai multe discuţii s-au concentrat asupra găştilor din licee, a politicii de intimidare, dar şi a rolului pe care le au filmele violente şi jocurile video în societatea americană.
Atac sângeros
Pe 20 aprilie 1999, doi studenţi, Eric Harris şi Dylan Klebold, pasionaţi de „Doom“, un joc video violent, au ucis 12 elevi şi o profesoară, au rănit alte 23 de persoane şi apoi s-au sinucis. Ca răspuns la masacrul de la Columbine, multe şcoli au instituit o politică anti-intimidare, precum şi aşa-numita „toleranţă zero“ privind înarmarea şi comportamentul violent.
Au fost instituite noi măsuri de securitate în şcoli, precum detectoare de metal sau crearea unor metode de identificare mai stricte pentru elevi şi studenţi. Totuşi, un studiu dat publicităţii de Serviciile Secrete Americane arată faptul că toate aceste măsuri nu îmbunătăţesc cu nimic securitatea din şcoli.
Soluţia propusă este aceea de a acorda mai multă atenţie comportamentelor studenţilor, în special celor care au un comportament violent. Mai mult, exmatricularea studenţilor pentru infracţiuni minore îi face pe studenţi să revină în şcoală înarmaţi cu o armă, pentru a se răzbuna.
Virginia Tech, inspirat de Columbine
Tot în această săptămână s-a împlinit un an de la un alt atac armat petrecut într-o şcoală, cel de la Virginia Tech, al doilea cel mai sângeros masacru care a avut loc într-o instituţie de învăţământ (după dezastrul de la Bath School din 1927). Pe 16 aprilie 20