- Autoritatile au amenajat un muzeu dedidact eroinei celebrei nuvele a lui Ion Agarbiceanu
Eroina nuvelei scriitorului Ioan Agarbiceanu, Fefeleaga, are un muzeu in localitatea natala, comuna Bucium din Muntii Apuseni. Muzeul este de fapt o locuinta traditionala amenajata dupa modelul caselor din perioada anilor 1900, in cadrul unui proiect initiat de Consiliul Judetean Alba si Primaria Bucium. Muzeul este amplasat pe terenul ce a apartinut Sofiei David, denumita de Agarbiceanu "Fefeleaga" in celebra nuvela pe care a scris-o in perioada in care a fost invatator la scoala din Bucium.
Expozitia muzeala este alcatuita dintr-o casa cu pridvor, cu o camera si camara, precum si un cuptor de paine aflat in vecinatatea casei. Intreg ansamblul a fost proiectat si construit dupa o documentare minutioasa realizata de Muzeul National al Unirii din Alba Iulia astfel incat sa reconstituie intocmai o casa moteasca de la inceputul secolului trecut, o casa asa cum avea si Fefeleaga.
Casa este amplasata la doar 500 de metri de constructia initiala, dar asezata in vecinatatea drumului, astfel incat sa usureze accesul vizitatorilor.
Evenimentul de ieri a cuprins si lansarea unor aparitii editoriale de exceptie, ce readuc in atentia cititorilor pagini din opera lui Ion Agarbiceanu. A fost lansata lucrarea "Fefeleaga" - editie multilingva realizata de Biblioteca Judeteana Lucian Blaga din Alba Iulia, cartea "Ion Agarbiceanu sau armonia dintre om si scriitor", cartea "Fata de lumina a crestinismului", precum si o serie de volume aparute la editura Buna Vestire din Blaj, volume dedicate operei teologice a lui Ion Agarbiceanu, unul dintre intelectualii de fruntre greco-catolici din perioada interbelica.
Fefeleaga a murit in anul 1953 si a fost ingropata la umbra unui mar secular nu departe de casa in care a trait. Locul este marcat cu o cruce din ci