Peruanii au inventat o maşinărie care purifică aerul poluat al marilor metropole.
Este numit „supercopacul“, însă inventatorii peruani preferă să vorbească despre „un plămân uriaş“ atunci când prezintă noua lor creaţie înaltă de cinci metri, o maşinărie care aspiră particulele şi gazele nocive din aer şi eliberează oxigen. „Aspiratorul de poluare“ se anunţă a fi o soluţie a viitorului pentru oraşele sufocate de poluare, relatează AFP.
Astăzi, există un singur prototip al acestei maşinării: un PAU-20, instalat în faţa Ministerului Producţiei din Lima, una dintre zonele cele mai poluate din lume. Potrivit inginerului Jorge Gutierrez, unul dintre inventatori, ar fi nevoie de zeci, chiar sute de astfel de „arbori“ pentru a simţi efectele lor pozitive într-o mare aglomeraţie urbană.
Maşinăria poate purifica 200.000 de metri cubi de aer pe zi, echivalentul aerului respirat de 20.000 de persoane. Cât despre dioxidul de carbon reţinut din atmosferă, invenţia poate înlocui funcţia a 1.200 de arbori naturali.
„Mai mult, acest purificator urban tratează oxidul de azot şi de sulf, reţine particulele de carbon şi salpetru, azbestul provenit din plăcuţele de frână ale maşinilor sau particulele de cauciuc provenind de la pneurile uzate,“ a precizat Jorge Gutierrez.
O gură de aer pentru trecători
Dispozitivul PAU-20 seamănă cu o gigantică cutie albastră cu dimensiunile de 3,5 x 2,5 metri şi înaltă de cinci metri, având pe toate cele patru laturi grilaje care aspiră aerul poluat, situate la 65 de centimetri de sol. Inventatorii maşinăriei au plasat la una din gurile de expirare a aerului purificat un fel de tub gros din plastic, unde trecătorii pot respira aerul curat filtrat de aparat. „Mulţi oameni rămân cu nasurile în tub câteva minute şi spun că apoi se simt mult mai bine,“ povesteşte inginerul peruan.