Vestea proasta pentru procurori dar buna pentru politicieni este ca deputatii nu vor vota inceperea urmaririi penale in dosarele Mitrea si Nastase dintr-un motiv banal: e nevoie de voturile a doua treimi, nu de majoritate simpla. Or, PSD are de unul singur o treime din voturi, suficient cat sa-si salveze oamenii de procurori. Vestea buna pentru procurori dar foarte proasta pentru politicieni este ca, potrivit unor specialisti in drept, un eventual aviz negativ in Camera Deputatilor suspenda curgerea prescriptiei.
Adica, daca Parlamentul se va pune in usa procurorilor, dosarele ingheata pur si simplu. Dar, daca viitorul Parlament, cu alta componenta politica, va primi o noua cerere de la procurori, aceleasi dosare s-ar putea la fel de bine dezgheta. Pe scurt: va fi doar un time out, iar timpul nu se scurge in favoarea lor.
Regulamentul Camerei Deputatilor, adoptat dupa modificarea Constitutiei din 2003, este clar: cererea procurorilor privind punerea sub urmarire penala a membrilor guvernului “se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor”. In aceste conditii, votul PSD este suficient pentru a opri ancheta procurorilor in dosarele Mitrea si Nastase. N-au nevoie de aliati.
Cum vor judeca deputatii?
Dosarul Mitrea va intra in dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputatilor pe data de 5 mai. Deputatii au insa de rezolvat doua probleme care se bat cap in cap. Daca deputatii-juristi vor avea acces integral la tot dosarul, ancheta procurorilor poate fi compromisa. Daca il vor studia limitat, cum vor putea justifica avizul pro sau impotriva inceperii urmaririi penale in cazul Mitrea si apoi Nastase?
Presedintele Comisiei Juridice, Sergiu Andon, sustine ca le va propune colegilor-juristi urmatoarea solutie: o comisie formata din maxim trei deputati sa aiba acces doar la acele acte din dosar in