Cele opt familii sinistrate din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au pichetat ieri sediul primăriei, nemulţumite de faptul că nu ştiu nici acum, la trei luni după ce halda de steril le-a înghiţit casele, dacă vor fi despăgubite sau nu.
„Suntem pasaţi de la prefectură la primărie şi de la primărie la Minieră şi nimeni nu ne spune nimic concret. Nici la judecată nu putem merge, deoarece acţiunile ne sunt respinse pe motiv că nu s-au găsit vinovaţii din cauza cărora noi am rămas fără case“, se plânge Adrian Golescu. Două familii locuiesc în containere, fără curent electric, una la grădiniţa din comună, iar restul sinistraţilor stau la rude. „Am rămas fără niciun Dumnezeu acum la bătrâneţe şi toţi şi-au ridicat mâinile de pe noi“, spune Elena Gârlă, în vârstă de 70 de ani. Prefectul de Vâlcea, Radu Renga, susţine că va transmite guvernului doleanţele sinistraţilor.
Acordarea despăgubirilor către sinistraţi este pusă sub semnul întrebării, deoarece localnicii din satul Turceşti au fost expropriaţi prin decret prezidenţial în anii ’80 şi, la momentul respectiv, au primit despăgubiri de 35.000 de lei. După Revoluţie, expropriaţii, printre care şi cele opt familii sinistrate, şi-au recâştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra caselor şi a terenurilor, dar nu au mai returnat banii statului. Comitetul General pentru Situaţii de Urgenţă efectuează o anchetă prin care se încearcă stabilirea vinovaţilor în cazul dezastrului de la Mateeşti.