Compania franceză poate negocia un preţ mai mic al gazului pentru România, dar până atunci nu vrea să facă acte de caritate. Sursa: Mediafax
Compania Gaz de France va intra în Top 3 al celor mai mari companii energetice din lume după fuziunea cu grupul energetic Suez, iar din acel moment poate negocia cu Gazpromul un preţ mai mic al gazului de import, inclusiv pentru România. Acesta a fost răspunsul lui Jean-François Cirelli, şeful Gaz de France, dat EVZ la întrebarea privind posibilitatea investitorului francez de a elimina povara celui mai mare preţ la importul de gaze, plătit de România.
„Da, vom deveni indispensabili unui mare producător de gaze cum este Gazprom, ceea ce reprezintă un mare avantaj (pentru România - n.r.)“, a spus Cirelli. El a amintit că, deşi România este acum beneficiara faptului că două treimi din necesarul de gaze este produs în ţară, „în zece ani va depinde în proporţie de 70% de importurile de gaze“.
„Nu suntem aici să vă subvenţionăm“
Preşedintele şi directorul general al Gaz de France a discutat cu Călin Popescu-Tăriceanu despre strategia companiei în România, dar nu a abordat subiectul creşterii preţului la gaze naturale cerută de Distrigaz Sud, furnizorul aflat în proprietatea francezilor. „Nu am evocat problema preţurilor, care este foarte sensibilă.
Este clar însă că preţul gazelor pe care le importăm creşte, iar această creştere trebuie să se regăsească în tarife, pentru că nu suntem aici să subvenţionăm consumul de gaze“, a spus Cirelli. Astfel, deşi grupul francez are planuri mari în România, va ajuta consumatorul român doar dacă interesele economice îi vor cere asta. Gaz de France vrea să devină producător de electricitate şi să furnizeze clienţilor nu doar gaze, ci şi curent electric.
Apoi vrea să se implice în dezvoltarea interconexiunii reţelelor de ga