Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va declanşa o anchetă cu scopul de a stabili dacă informaţiile conform cărora Siria ar fi construit în secret un reactor nuclear cu ajutorul Coreei de Nord sunt adevărate, relatează BBC.
Washingtonul susţine că reactorul sirian, care a fost ţinta unui bombardament al aviaţiei israeliene pe 6 septembrie 2007, seamănă izbitor cu reactorul de la Yongbyon, din Coreea de Nord. Directorul general al AIEA, Mohamed ElBaradei, a anunţat ieri că a fost înştiinţat de SUA în legătură cu problema reactorului.
"Agenţia va trata aceste informaţii cu seriozitatea pe care o merită şi va cerceta veridicitatea lor“, a declarat ElBaradei, într-un comunicat. Totodată, Mohamed ElBaradei a criticat Statele Unite pentru că nu l-au informat mai devreme despre presupusul reactor secret şi a afirmat că Israelul ar fi trebuit să le ofere inspectorilor AIEA şansa de a merge la faţa locului înaintea bombardamentului din toamna anului trecut.
Siria este ţara semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară, ceea ce-i dă dreptul să îmbogăţească uraniu în scopuri civile, sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. În opinia oficialilor americani, reactorul nu era construit însă „pentru scopuri paşnice“. Ei sunt contrazişi de oficialii de la Damasc, care susţin că, pe 6 septembrie 2007, armata israeliană a bombardat, de fapt, o bază a armatei siriene aflată în construcţie, care nu a mai fost ulterior folosită.
Relaţii afectate
Decizia autorităţilor americane de a rupe tăcerea în legătură cu raidul aerian de anul trecut riscă să nemulţumească Siria, care ar putea trece la represalii împotriva statului evreu, apreciază Reuters. Ieri, Damascul a acuzat SUA de implicare în atacul din septembrie, fapt negat de SUA. Scandalul va afecta şi relaţiile SUA cu regimul comuni