În Bucureşti are loc primul vernisaj dedicat stencil-urilor. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Începând de marţi seară, la Galeriile Mora se desfăşoară prima expoziţie de stencil-uri din România. Adică puteţi să admiraţi „pereţi“ desenaţi de artişti tineri, plini de idei. Cei mai mulţi dintre autorii acestor opere de artă contemporană care dau viaţă zidurilor gri ale oraşelor s-au întâlnit prima oară tot marţi.
Cum se defineşte un stencil? Dicţionarele reţin această explicaţie: „Tehnică de imprimare a unor desene pe pereţi prin folosirea unui şablon şi aplicarea unui strat de vopsea cu spray-ul deasupra“.
PACS, UK, NENOROCITU sau THE MONK nu se întâlnesc noaptea, ca autorii de graffiti, pentru a se feri de „gaborii“ care nu apreciază puştii care „mâzgălesc“ pereţii.
„Suntem artişti, nu vandali“, spune Vlad, alias PACS (P-ul e de la parcare, A - de la anarhie, C - de la o celebră firmă de haine şi S - de la «Superman»). Vlad are 20 de ani, e student la jurnalism şi vrea să lucreze în publicitate. A muncit peste zece ore la „peretele său“, un carton care ironiza stilul de viaţă american. „De fapt, a început să fie şi stilul de viaţă românesc“. Şi pentru Vlad asta nu e bine. Nu e bine deloc. „Stencil-ul, în general, e mesaj, e idee, e muncă“, rezumă el.
Vlad a încercat şi graffiti, dar s-a lăsat, pentru că era mai complicat, şi pe tovarăşii lui s-a întâmplat să-i mai alerge şi garda noaptea. „Şi graffiti-ul spune ceva foarte important, trebuie doar să ai răbdare să înţelegi şi să nu-l pui aiurea, pe biserici sau pe Casa Poporului, ştiu eu? Atunci nu mai e frumos“.
„Frumuseţea lucrurilor văzute de la distanţă“
UK e, de fapt, Raluca, o fată de 19 ani care în liceu a făcut „arte plastice“. „Talentul l-am moştenit de la tata“, punctează ea. Şi puştoaica re