ANALIZĂ Insuccesele târgurilor de joburi pentru românii din Spania şi Italia au determinat autorităţile să caute noi soluţii de atragere a emigranţilor Slujbe pentru ambii soţi
ANALIZĂ Insuccesele târgurilor de joburi pentru românii din Spania şi Italia au determinat autorităţile să caute noi soluţii de atragere a emigranţilor
Slujbe pentru ambii soţi şi echivalarea studiilor copiilor sunt variantele pe care le-au găsit autorităţile pentru a-i convinge pe stranieri să se întoarcă.
Românii care lucrează în Italia şi Spania nu s-au arătat foarte interesaţi de locurile de muncă oferite de angajatori la târgurile de joburi organizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES). Deşi din cei peste 2.000 de participanţi şi-au depus CV-urile mai mult de jumătate, numărul celor efectiv angajaţi este redus.
Salariile oferite, între 800 şi 1.000 de euro
Angajatorii români, majoritatea firme de construcţii, au căutat la bursele organizate de Ministerul Muncii la Roma şi Castellon în special muncitori calificaţi. Ei au fost dispuşi să ofere salarii de 800-1.000 de euro, cazare şi masă.
Oferta nu a fost însă de natură să-i determine pe stranieri să se întoarcă la muncă în ţară. Unul din motive a fost acela că majoritatea angajatorilor prezenţi în Castellon, de exemplu, ofereau locuri de muncă la Satu Mare, or, cei mai mulţi români de acolo provin din judeţul Dâmboviţa.
Oamenii şi-au făcut socotelile şi au văzut că nu ies în câştig. O altă problemă a fost aceea că românii aveau cu ei şi familia pe care ar fi trebuit s-o părăsească. Reprezentanţii patronilor, pe de o parte, şi cei ai MMFES, pe de altă parte, încearcă acum să tragă învăţăminte din aceste eşecuri şi să-şi îmbunătăţească oferta.
Românii vor să se întoarcă în echipe
Directorul comercial al firmei Taurus din Bistriţa Năsăud, Cătălin C