Locuinţele vechi sunt căutate pentru că oferă cele mai mici chirii Străinii nou-veniţi în Spania au modificat peisajul urban spaniol. Imigranţii au readus la viaţă cartiere care erau Locuinţele vechi sunt căutate pentru că oferă cele mai mici chirii
Străinii nou-veniţi în Spania au modificat peisajul urban spaniol. Imigranţii au readus la viaţă cartiere care erau aproape părăsite şi în proces de degradare.
Într-un studiu recent, Fundaţia Caritas relevă că marocanii şi românii sunt principalii chiriaşi ai locuinţelor din centrele vechi ale marilor oraşe. Preţul chiriilor, mult mai mic faţă de cel al locuinţelor din cartierele noi, se explică prin faptul că proprietarii acestor case, închiriate cu mulţi ani în urmă, au menţinut chiria stabilită iniţial, chiar dacă s-au schimbat chiriaşii. De cele mai multe ori, starea în care se află locuinţa este sub nivelul cerut de autohtoni.
Oportunitate pentru proprietari
Studiul relevă, de asemenea, că în zona de sud a Spaniei, în oraşe precum Sevilla şi Almeria, străinii din centrele vechi locuiesc în edificii deteriorate, în condiţii insalubre. Astfel, acest segment al pieţei imobiliare s-a dezvoltat datorită rasismului şi a lipsei de solidaritate a proprietarilor, însă, pe de altă parte, a fost răspunsul la cererea imigranţilor de locuinţe ieftine.
Chirii de numai 300 de euro
În Barcelona, El Raval este cunoscut ca fiind cartierul românilor, marocanilor şi pakistanezilor. Timpul şi oamenii i-au schimbat aspectul. Într-un mic apartament de pe străduţele înguste, cu haine întinse pe sârmele balcoanelor, pot convieţui între 15 şi 20 de români, care plătesc împreună 300 de euro lunar şi aşteaptă ziua când vor părăsi cartierul pentru ceva mai bun.
În Raval, procentul străinilor a crescut în numai 10 ani de la 3% la 55%.
Chiriile locuinţelor din centrul vechi al oraşului Caste