Europenii cu venituri medii sau mici au cel mai mult de suferit de pe urma inflatiei record, in conditiile in care salariile cresc cu un ritm mai lent decat cel cu care cresc preturile, in special cele ale alimentelor si ale energiei.
In momentul in care producatorii de paine au crescut preturile pentru a treia oara consecutiv in mai putin de sase luni, Anne-Laure Renard si Guy Talpot au investit o parte din veniturile lor intr-un cuptor pentru paine. Iar cand benzina a inregistrat, in ianuarie, cea mai semnificativa crestere lunara din ultimii ani, acestia au decis sa vanda unul dintre cele doua automobile pe care le detineau, scrie International Herald Tribune.
Acum insa, cand absolut totul - de la laptele pentru copii pana la deserturile din ciocolata - devine din ce in ce mai scump, Renard si Talpot planuiesc o schimbare radicala a stilului lor de viata: se casatoresc pentru a reduce nivelul taxelor platite catre stat.
Cazul lor nu este insa singular. In toata Europa, cei care fac parte din stratul de mijloc al societatii au un sentiment din ce in ce mai pronuntat ca sunt impinsi la limita, in conditiile in care puterea lor de cumparare scade sub presiunea costurilor in crestere, dublate de salarii stagnante.
Preturile bunurilor de baza cresc rapid, depasind majorarile salariale legate de ratele oficiale ale inflatiei. Familii care se bucurau candva de stiluri de viata confortabile se vad impinse la limita din cauza cresterii preturilor, care s-a accelerat pe plan global in ultimul an. Multi europeni sunt in primul rand preocupati sa-si asigure traiul zilnic, punand pe planul doi sau renuntand la cheltuieli suplimentare.
Noua generatie de muncitori europeni au un sentiment din ce in ce mai pronuntat de nedreptate in conditiile in care nivelul lor de trai ar putea fi mai scazut decat cel al parintilor lor. Nici chiar o dip