Printre justificările şomerilor români care nu vor să lucreze, deşi există locuri de muncă, se regăsesc salariile mici şi rigiditatea în schimbarea domiciliului. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Reuters
1 /.
Cu toate că piaţa muncii din România oferă numeroase posibilităţi de angajare, românii care nu au o slujbă preferă să stea acasă. Cauzele, care se regăsesc de altfel şi printre justificările şomerilor, sunt salariile mici sau refuzul schimbării localităţii de domiciliu în momentul în care locul de muncă este bine plătit şi se potriveşte celui care-l caută.
„Delocalizarea“ într-un oraş apropiat sau în alt judeţ este greu acceptată de români, în condiţiile în care în Occident a devenit un lucru comun, şi această practică a fost observată şi condamnată ieri chiar şi de ministrul muncii, Paul Păcuraru.
Specialiştii în resurse umane le iau apărarea parţial celor care spun că salariile sunt demotivante, dar adaugă faptul că - din evaluări în timp - reiese că până şi românii bine plătiţi muncesc doar la limita de jos a potenţialului şi evită „excesul de zel“.
CE SPUNE MINISTRUL MUNCII
„Unii aşteaptă să le aducă statul ceva“
Mulţi dintre români au o problemă de atitudine faţă de muncă, a spus ieri ministrul muncii, Paul Păcuraru.
„Trebuie să facem să fie clar că munca este singura sursă a bunăstării, iar la noi s-a uitat, se pare, că nu există un alt suport pentru asta. Sunt oameni care nu înţeleg rolul lor în propriul destin“, a precizat Păcuraru, care a spus că şi politicienii se feresc în general să vorbească despre această problemă. El a dat exemplul românilor care, dacă nu-şi găsesc de lucru în propria localitate, preferă să stea pur şi simplu decât să se deplaseze câţiva zeci de kilometri spre un loc în care este nevoie de ei.
„Înainte, forţa de muncă se dep