Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…
Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…
Cît despre noi, românii, avem căpşune în supermarket cam şase luni pe an. Cele mai bune sînt însă căpşunele de grădină, care apar pe piaţă în mai şi iunie, numărîndu-se aşadar printre cele dintîi fructe care ajung la maturitate în cursul anului. Dulci şi zemoase, căpşunele pot fi consumate crude sau transformate de o mînă dibace în delicioase prăjituri. Mai mult, căpşunele pot fi congelate timp de cîteva luni (maximum patru) şi apoi dezgheţate şi folosite.
Ceea ce cunoaştem noi ca fiind căpşune sînt de fapt soiuri de fragi cu fructul mare, proveniţi de la fragii americani. Cele mai bune căpşune sînt cele proaspete, consumate chiar în ziua în care au fost culese. Dacă le cumpăraţi din piaţă, aveţi grijă să fie întregi. Alegeţi-le pe acelea de culoare roşie-aprinsă şi cu frunzuliţe verzi. Este preferabil să le consumaţi cît mai repede. Dacă totuşi nu se poate, le puteţi păstra la rece, într-un vas acoperit. Atenţie! Căpşunele se spală doar atunci cînd sînt consumate, şi nu mai devreme. Cine vrea să le păstreze la congelator ar face bine ca înainte să le presare cu puţin zahăr pudră, ca să nu se veştejească la decongelare. Pentru a-şi recăpăta parfumul, cu cî