Aceste flori simbolizează speranţa, încrederea şi curajul. Sunt ideale pentru uituci, pentru că trebuie udate rar.
1 /.
Japonezii plantează aceste flori în jurul caselor (sau chiar pe acoperişuri), pentru a-şi proteja casele de foc şi de vrăji. Şi asta pentru că irişii simbolizează speranţa, încrederea şi curajul.
Plantează-le în august sau în septembrie
Irişii se înmulţesc prin rizomi (se obţin prin divizarea rizomilor din sol, fiecare fragment trebuie să aibă măcar un mugure) ce se plantează în august-septembrie. Dacă în primăvara următoare nu înfloresc prea abundent, nu trebuie să te sperii. După încă un an, vei avea flori din plin!
Irişii se pot înmulţi şi prin seminţe, dar trebuie să treacă trei-cinci ani până să înflorească. Seminţele vor fi semănate primăvara devreme, în casă, sau spre sfârşitul ei, direct afară.
Sunt destul de rezistente la boli
Nu sunt foarte pretenţioşi. Dacă i-ai udat după ce i-ai plantat, aproape că nu mai au nevoie de apă, adică se descurcă şi cu mai puţină. Nu sunt pretenţioşi la compoziţia solului şi se dezvoltă cel mai bine în plin soare.
Sunt destul de rezistenţi la boli, dar în cazul în care sunt atacaţi de rugină (apar pete ruginii pe frunze) sau de făinare (apar pete albicioase, ca de făină) trebuie să le tratezi cu un fungicid.
Folosiţi în medicină
În afara faptului că te bucuri de ei ca flori tăiate, trebuie să ştii că irişii sunt folosiţi în medicină, dar şi în prepararea diferitelor parfumuri (rizomii cu vârstă mai mare de cinci ani au concentraţia de parfumuri mai ridicată). Tot din aceştia se obţine şi untul de irişi utilizat, de asemenea, în industria de parfumuri.
Iris pseudacorus. Este o specie ce tolerează solurile mai umede, chiar mlăştinoase şi cu un pH mai acid. Florile sunt de culoare