Treisprezece şefi de state şi de guverne se vor afla astăzi şi în zilele urmă toare la Ierusalim, unde vor lua parte la festivităţile care vor marca împlinirea a 60 de ani de la crearea Israelului. Sursa: Reuters
Cel mai aşteptat oaspete este preşedintele SUA, George W. Bush, care va efectua o vizită de 48 de ore, relatează AFP. Bush şi omologii săi vor participa la conferinţa preşedinţilor intitulată „Facing Tomorrow“ („Provocă rile Viitorului“ - trad. aprox.), prima de acest gen în Israel.
La eveniment şi-au mai anunţat prezenţa fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, fostul secretar de stat american Henry Kissinger şi actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss- Kahn.
Existenţă marcată de conflicte
După genocidul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldat cu moartea a peste şase milioane de evrei, Israelul s-a constituit ca stat la data de 14 mai 1948, pe teritoriul cedat de puterea mandatară britanică şi s-a confruntat imediat cu primul conflict, declanşat de statele arabe.
Statul evreu a ieşit învingător, iar 700.000 de palestinieni au fost nevoiţi să se refugieze în Liban, Iordania şi Fâşia Gaza. În seria de conflicte cu statele arabe au urmat „Războiul de şase zile“ din 1967, iar, şase ani mai târziu, „Războiul de Yom Kippur“.
Israelul a reuşit să facă faţă acestei serii de provocări unice, însă a înregistrat un eşec important: „Nu a reuşit să facă pace, în orice caz, nu cu toate ţările din regiune“, apreciază politologul Eytan Gilboa, de la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv.
Într-un interviu acordat cotidianului „Haaretz“, preşedintele american, George W. Bush, spune că încă mai speră în încheierea unui acord de pace israeliano-palestinian până la sfârşitul acestui an.