Conaţionalii noştri care lucrează în capitala Italiei mai au două probleme: reticenţa italienilor şi scumpirile la alimente. Sursa: Dragoş Popescu
Roma este plină de români care lucrează în diferite domenii. Cei mai mulţi au ales construcţiile, pentru că ziua de muncă e plătită cu 60-90 de euro. Dezavantajul e că ajungi cu greu să ai un serviciu stabil în acest domeniu; totul depinde de lucrări. Iar cazul „Mailat“ a înrăutăţit lucrurile pentru o vreme. „Am avut zile în care nu am găsit nimic de muncă, mai ales atunci, cu crima lui Mailat. Nimeni nu mai voia români. Unii nu îţi spuneau asta direct, dar pur şi simplu te evitau. Acum însă totul este OK“, spune Andrei Costea din Buzău, aflat în Italia de aproape 4 ani. „Toţi am avut de suferit, dar şi-au dat seama şi italienii că nu trebuie să ne judece pe toţi din cauza unuia“, spune şi Nicolae Preda, din Bacău.
„Mă bate gândul să mă întorc“
La prima vedere, pare că românii care muncesc la Roma bagă în buzunar sume frumuşele în fiecare lună. În realitate, ei se plâng că, de-o vreme, Italia nu mai este ce a fost.
Şi spun asta nu doar cu gândul la problemele îndelung mediatizate pe care le-au făcut infractorii de origine română. Chiriile încep să devină o problemă. Deja e aproape imposibil să găseşti ceva decent pentru 600 de euro pe lună; o chirie ajunge lesne la 1.000 de euro. Niciunul dintre cei cu care am vobit nu a spus că i s-a întâmplat lui, dar mulţi se jură că au prieteni cărora li s-a cerut o chirie mai mare atunci când proprietarul a aflat că e român. Şi mâncarea se scumpeşte de la o lună la alta, spun românii de la Roma. Din aceste trei cauze (reticenţele italienilor, majorarea chiriilor şi scumpirea alimentelor), sunt mulţi cei care se gândesc să se întoarcă în ţară.
„Eu lucrez ca asistentă medicală de mai bine de cinci ani. La început, totul a