Parcurile naţionale şi cabanele forestiere, la dispoziţia speculatorilor imobiliari Alarmă de gradul zero în rândurile forestierilor: "spargerea" Regiei Naţionale a Pădurilor va declanşa Parcurile naţionale şi cabanele forestiere, la dispoziţia speculatorilor imobiliari
Alarmă de gradul zero în rândurile forestierilor: "spargerea" Regiei Naţionale a Pădurilor va declanşa vânătoarea de clădiri şi terenuri cu maxim potenţial turistic.
Cheile Bicazului, Porţile de Fier, Defileul Jiului, Retezat, Piatra Craiului, Apuseni, Rodna, Călimani, Balta Mică a Brăilei... Acestea sunt doar câteva parcuri naturale naţionale care ar urma, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Agriculturii, să iasă de sub administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi să ia, astfel, calea speculaţiilor imobiliare.
Lor li se adaugă alte obiective deosebit de "interesante" din acest punct de vedere, dintre care amintim Silvafruct Piatra Neamţ (companie care produce sucuri din fructe de pădure) sau unitatea de industrializare a lemnului din Bucureşti, aflate tot în "parohia" Romsilva. Faptul că astfel de proprietăţi urmează a fi externalizate este văzut ca un pericol pentru pădurile şi siturile forestiere româneşti, dată fiind furia defrişărilor de care au scăpat - după cum ştim cu toţii - doar suprafeţele rămase la stat. Patrimoniul Romsilva, estimat doar ca valoare contabilă la 92,3 milioane de lei, urmează a fi predat noilor unităţi economice (rezultate din restructurarea Regiei) după 60 de zile de la intrarea în vigoare a viitorului act normativ.
Mai sunt vizate şi cele aproximativ 240 de cabane forestiere - desigur, cu terenurile adiacente - care vor deveni, astfel, ţinte imobiliare relativ uşor de nimerit de către vânătorii de asemenea oportunităţi.
Asociaţiile de pădurari contraatacă
Conducerea Federaţiei pentru Apărar