Executivul european nu mai e convins că mamuţii energetici sunt nocivi pentru piaţa liberă.
Compania energetică naţională pe care guvernul de la Bucureşti doreşte să o înfiinţeze este văzută cu alţi ochi de Bruxelles, după ce comisarul pe energie a criticat dur această iniţiativă.
„Această companie nu va crea probleme şi nu putem vorbi de un monstru energetic, pentru că nu cuprinde şi Transelectrica (operatorul de transport - n.r.)“, a spus zilele trecute Ferran Tarradellas, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru energie, Andris Piebalgs.
Tarradellas a recunoscut că instituţia pe care o reprezintă este o „casă a compromisurilor“. Oficiali ai executivului european spun că „a treia variantă“ de proiect iniţiat de Comisia Europeană pentru separarea activităţilor de producţie de cele de furnizare este atât de putin rigidă încât compania- mamut românească ar putea include şi Transelectrica, pe lângă Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni.
Victorie pentrumegacompanii
De altfel, mai toate megacompaniile energetice care au adevărate „ambasade“ la Bruxelles se apropie de o victorie profitabilă. Monopolurile energetice din ţările membre ale UE nu vor fi prea afectate de ultima variantă a proiectului iniţiat de CE.
Giganţi precum Gaz de France şi E.ON vor putea reprezenta consumatorii europeni în negocierea cu furnizorul de gaze al Europei - compania rusească Gazprom. Acesta a fost de altfel şi argumentul lui Jean-François Cirelli, preşedintele Gaz de France, la ultima sa vizită în România: Europa trebuie să aibă companii puternice care să determine Gazprom să mai scadă din preţul gazului pentru europeni. Totuşi, Comisia are acelaşi obiectiv în planul său de separare: un preţ al electricităţii mai mic pe o piaţă cu o concurenţă mai mare.
Cei mai pute