Oferta slabă de salarizare descurajează candidaţii la posturile libere, mai ales în sectorul de stat Rata locurilor de muncă vacante (scoase pe piaţă de angajatori, dar neocupate) a ajuns, Oferta slabă de salarizare descurajează candidaţii la posturile libere, mai ales în sectorul de stat
Rata locurilor de muncă vacante (scoase pe piaţă de angajatori, dar neocupate) a ajuns, în primul trimestru, la 2,14%. În trimestrul anterior, proporţia neocupării era de 1,8%.
Unul dintre efectele scăderii veniturilor salariale din primele trei luni ale acestui an se vede, acum, în evoluţia locurilor de muncă neocupate: proporţia acestora a crescut semnificativ, de la 1,8% la 2,14%.
Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile din administraţia publică (6,78%) şi în cele din sănătate şi asistenţă socială (6%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile de energie electrică, termică, gaze şi apă (0,44%) şi cele din industria extractivă (0,49%). Altfel spus, acolo unde salariile sunt în general mici se regăsesc şi cele mai multe locuri de muncă neocupate.
Specialiştii sunt cei mai căutaţi
Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (3,44%), respectiv de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - grupa majoră 3 (2,19%). Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit, potrivit INS, în rândurile ocupaţiilor de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători - grupa majoră 1 (1,35%) şi de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (1,77%).
În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov (2,96%), urmată de r