IFIL, grupul pe care il va conduce Elkann, detine printre altele o participatie de 30% in cadrul Fiat, 2,4% din cea mai mare banca italiana, IntesaSanpaolo, si clubul de fotbal Juventus Torino.
Pe 13 mai, John Elkann, nepotul lui Gianni Agnelli, decedat in 2003, a preluat fraiele IFIL, cel mai mare imperiu corporatist din Italia. La 32 de ani, acest barbat elegant, pregatit pentru un destin aparte de la cea mai frageda varsta de bunicul sau, este considerat unul dintre cei mai promitatori oameni de afaceri din lume, scrie Le Figaro.
Este un adevarat piemontez, de o politete extrema, dar distanta, asemeni bunicului sau. Totusi, Elkann nu seamana cu Avvocato.
Are manierele rafinate, precizia in alegerea cuvintelor, eleganta naturala ale acestuia, insa vazandu-l te intrebi daca nu este prea fragil pentru a deveni leu, lup, pasare de prada. Privirea sa nu este cea a unui pradator.
Privirea o mosteneste poate de la tatal sau, scriitor. Sau poate de la mama sa, Margherete, fiica cea mai mica a lui Gianni Agnelli, pictorita si poeta.
La 32 de ani, John Elkann si-a pastrat silueta de erou stendhalian, dar cei care-l cunosc stiu bine ca tanarul nu este Fabrice la Waterloo. Discret, rezervat, prudent, Elkann vorbeste putin in public, nu incearca niciodata sa iasa in evidenta, dar nici nu cauta sa ramana in umbra. La inceput, cand a fost desemnat de bunicul sau drept succesor, portarii de la Lingotto, sediul istoric al Fiat, il numeau "giovanetto", insa foarte repede au recunoscut in el un membru al "razza padrona".
Cea a familiei Agneli. Strabunicul lui John Elkann, senatorul Giovanni, a pus bazele dinastiei in 1899. Acesta era supranumit Cavaliere. Nepotul si in acelasi timp succesorul sau (propriul fiu a murit la 43 de ani, decapitat de o pala a elicei unui hidroavion) a fost supranumit Avvocato.
John Elkann va trebui sa