Preţul petrolului a ajuns ieri la 132 de dolari pe baril. În ciuda profiturilor înregistrate, companiile petroliere sunt în pericol, deoarece criza de personal va afecta întreaga industrie în următorii ani. Deja, petroliştii români sunt „vânaţi“ de marile companii. Sursa: Reuters
Deşi pentru mulţi atractivitatea câştigurilor ar putea fi decisivă, iar topul miliardarilor petrolişti ar putea fi un deziderat, companiile petroliere preiau o parte din şocul pe care îl produc: neîncrederea în acest mediu.
„Pe zi sunt produse 85 milioane de barili de petrol, iar cererea este de 87 de milioane“, spune Boone Pickens, unul dintre traderii „seniori“ de pe piaţa de profil. Criza preţului este generată şi de spectrul epuizării, până la finele secolului, a câmpurilor petrolifere actuale şi de faptul că descoperirea noilor rezerve presupune forajul la adâncimi mult mai mari şi un surplus de specialişti.
Temerile care ridică preţul
Nivelul de 132 de dolari pe baril a fost atins din cauza temerilor că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va majora producţia de ţiţei, în condiţiile cererii în permanentă creştere din partea Chinei. Un alt factor decisiv a fost declinul dolarului care a atins ieri minimum din ultima lună faţă de o serie de valute, pe fondul aşteptărilor ca Banca Central Europeană (BCE) să majoreze dobânda de politică monetară în zona euro, potrivit France Presse. Petrolul era vândut cu 100 de dolari la începutul anului, iar preţul a crescut de şase ori faţă de anul 2002.
Această cotaţie a petrolului se pare că nu este doar temporară. Pentru petrolul cu livrare în 2016 s-a pariat ieri pe piaţa futures nu mai puţin de 140 de dolari/baril, ceea ce înseamnă, potrivit analiştilor BBC, că acestea sunt aşteptările privind preţul petrolului pe următorii opt ani. Pe această piaţă, într-o singură zi,