În urmă cu doi ani, 2.000 de seminţe, aparţinînd mai multor specii de legume, luau calea spaţiului extraterestru la bordul satelitului chinez Shijian 8, unde aveau să petreacă două săptămîni.
În urmă cu doi ani, 2.000 de seminţe, aparţinînd mai multor specii de legume, luau calea spaţiului extraterestru la bordul satelitului chinez Shijian 8, unde aveau să petreacă două săptămîni. Anul acesta, din seminţele spaţiale au ieşit legumele care, aşa cum speră oamenii de ştiinţă, sînt punctul de plecare pentru a pune capăt foametei în lume. Potrivit cotidianului britanic Telegraph, legumele care au dat peste cap normele dimensiunilor sînt, în primul rînd, dovlecii, care cîntăresc puţin peste 95 de kilograme. În aceeaşi grădină a Academiei de Ştiinţe Agronomice Guangdong din China se mai găsesc şi roşii de aproximativ zece kilograme şi castraveţi care măsoară mai mult de jumătate de metru. Printre legumele cu influenţă extraterestră, crescute în grădina din sudul Chinei, au mai apărut, sub formă de mici arbuşti, tufişuri de ardei chilli, ale căror “fructe” măsoară nu mai puţin de 22 de centimetri.
Chinezii au mai plantat seminţele unui fruct apreciat în Asia, numit Tong Qwa (“pepene de iarnă”, în limba chineză), şi au obţinut tărtăcuţe albe în greutate de aproximativ 72 de kilograme.
Interes. Cultivarea acestor legume a fost neaşteptat de bine primită nu numai în China, ci şi în majoritatea ţărilor asiatice. Experţii de la Academia de Ştiinţe din China coordonează proiectul cultivării seminţelor spaţiale în marile ferme răspîndite în cele 22 de regiuni din ţară, precum şi planul de marketing. Oamenii de ştiinţă sînt cei care se ocupă îndeaproape de publicitatea pentru aceste legume-gigant şi exportul lor în alte colţuri ale lumii, cu precădere în Japonia, Thailanda, Singapore şi Indonezia. Potrivit specialiştilor, Europa ar putea fi interesată de