Pornind de la premiza că în Spania locurile de muncă nu ţi se oferă pe tavă, aşa cum cred mulţi români înainte de a pleca din ţară, iată câteva modalităţi prin care un imigrant Pornind de la premiza că în Spania locurile de muncă nu ţi se oferă pe tavă, aşa cum cred mulţi români înainte de a pleca din ţară, iată câteva modalităţi prin care un imigrant român îşi poate căuta de lucru.
Pentru românii care pot lucra legal în Spania, destul de rentabile sunt serviciile oferite de agenţiile de plasare a forţei de muncă. "Dintre solicitanţii care ne lase CV-urile, 75% sunt imigranţi", ne dezvăluie Maite Ortiz, secretară la o firmă de plasare din Tarragona. "Din păcate, companiile care au nevoie de personal ne cer să le găsim spanioli.
Astfel, multe dosare ale străinilor rămân în arhivă, fără să le oferim o soluţie". Din experienţa acumulată, Maite şi-a făcut o idee despre profilul imigranţilor din toate colţurile lumii, care doresc un loc de muncă. "De exemplu, africanii, de obicei, au cv-urile făcute prost, şi fără consitenţă, în timp ce latino-americanii au tendinţa de a exagera", explică Maite.
Despre români, numai de bine
"În comparaţie cu alţi imigranţi, românii care colaborează cu noi sunt educaţi şi politicoşi. Mai mult, cunosc limba spaniolă şi au experienţă în diverse domenii în Spania. Sunt cu un pas în faţa celorlaţi imigranţi, datorită pregătirii profesionale pe care o au. Cei mai mulţi sunt electricieni, mecanici sau au experienţă în domeniul construcţiilor ", dezvăluie Maite.
"Nu cu mult timp în urmă, unul dintre clienţii noştri, o companie multinaţională, ne-a cerut să-i angajăm străini din Europa de Est. Nu mai doreau marocani", explică Maite. În astfel de cazuri, salariile sunt mici şi neatractive pentru spanioli, iar imigranţii sunt o soluţie pentru angajatori. Este vorba despre posturi necalificate, în fabricile unde se